De drie grootste uitdagingen op het gebied van cyber security in 2022

In december 2021 werd de hele wereld wakker geschud: een stel tieners vond een kwetsbaarheid in de Log4j code toen ze Minecraft wilden hacken. Al snel werd duidelijk dat deze zero-day vulnerability in vrijwel elk bedrijf aanwezig is, waardoor hackers een nieuwe, mondiale ingang hadden tot gevoelige data van grote en kleine organisaties. Gelukkig werd de code snel gepatcht, maar hier bleek een nieuwe kwetsbaarheid in te zitten. De nieuwere patch hiervoor liet een andere kwetsbaarheid zien. Vervolgens waren er nóg twee patches nodig om het lek definitief te dichten. In de drie weken waarin de vier patches werden uitgevoerd, was vrijwel elke organisatie ter wereld kwetsbaar voor aanvallen van hackers.

Hoe een organisatie weer kan gaan vertrouwen op de software en data

Met een kwetsbaarheid als de Log4j wordt wederom onderstreept hoe fragiel een digitale omgeving kan zijn. Met een dergelijke, per ongeluk ingebouwde, kwetsbaarheid ligt de volledige wereld aan de voeten van hackers en zijn organisaties overgeleverd aan de snelheid van ontwikkelaars van patches. Maar als er vervolgens vier opeenvolgende patches nodig zijn om het lek écht te dichten, ontstaat er toch twijfel bij de organisaties: is deze laatste patch echt de laatste? Hoe weet ik zeker dat mijn data nu zo goed mogelijk is beveiligd? En kan ik nog vertrouwen op de rest van de software waar ik dagelijks mee werk?

Korper ICT introduceert de NEO Security : AI-gedreven maatwerkoplossingen

Elke branche en elke organisatie is anders. Daarom is een maatwerkoplossing altijd nodig om de data van een organisatie optimaal te beschermen. Met de NEO Security van Korper ICT wordt deze veilig gehouden dankzij AI-gedreven software wat geïntegreerd wordt aan de hand van een consultancy-traject. Zo worden alleen de modules gebruikt die nodig zijn voor deze specifieke organisatie, om te voldoen aan bijvoorbeeld NEN 27001 of andere benodigde certificeringen. Het interessante van de NEO Security is dat deze oplossingen biedt voor de drie belangrijkste uitdagingen op het gebied van cyber security in 2022:

1. Het voorkomen van supply chain attacks

Waar bij de Log4j de kwetsbaarheid in de code zowel per ongeluk is ontstaan als ontdekt, zijn er ook hackers die expres een kwetsbaarheid in software aanbrengen. Zodra dit achterdeurtje bij een specifiek beoogd doelwit of juist bij veel organisaties is aangebracht, gaan ze starten met het uitbuiten hiervan. Een voorbeeld hiervan is de SolarWinds Breach. Het grootste Network Management System ter wereld is slachtoffer geworden van een supply chain attack waarbij de data en operatie van elk van hun klanten kwetsbaar is geworden. Vooral de subtiliteit waarmee de aanval heeft plaatsgevonden, laat zien hoe geavanceerd hackers zijn geworden en hoe lang een kwetsbaarheid onopgemerkt kan blijven.

Met de NEO Security worden dergelijke kwetsbaarheden automatisch gesignaleerd en in quarantaine gezet zodat een expert naar deze verdachte code kan kijken. Uiteindelijk leert de AI hoe wordt omgegaan met dergelijke data, waardoor ook deze acties uiteindelijk automatisch verlopen.

2. Snel en efficiënt patch management

Het werd bij de Log4j duidelijk dat er al vier verschillende patches nodig waren om de software weer veilig te krijgen. Dit wekt weinig vertrouwen dat dit een solide oplossing is. Daarom heeft de NEO Security een eigen patch management oplossing die patches screent voordat deze geïmplementeerd worden. Zonder deze oplossing is het altijd mogelijk dat een patch weer nieuwe kwetsbaarheden toevoegt aan het systeem, dus is het extreem belangrijk dat patches goed gecontroleerd worden op dergelijke bewuste of onbewuste fouten.

Een heel belangrijk onderdeel van dit patch management is dat er immutable backups gemaakt worden. Deze backups kunnen nooit aangepast worden, waardoor het onmogelijk is voor een hacker om een nieuwe kwetsbaarheid mee te brengen wanneer een backup wordt teruggezet. Met de NEO Security van Korper ICT is gedegen patch management onderdeel van de standaard uitrusting. Met bijvoorbeeld fail-safe patching worden automatisch backups gemaakt bij elk endpoint zodat rollbacks direct mogelijk zijn op het moment dat er een issue optreedt.

3. Voorkomen van schade door ransomware

Ransomware is een van de meeste gebruikte vormen van cybercrime, omdat het voor een groot deel afhankelijk is van menselijke fouten. Er is berekend dat er gemiddeld elke 11 seconden een ransomware attack wordt uitgevoerd, dus is het niet ondenkbaar dat eens in de zoveel tijd een attack succes heeft. Zodra er via de link ongemerkt toegang is verkregen tot het systeem, kan de hacker meteen de ransomware in werking laten treden of een stukje code in de software plaatsen om dit op een later moment te kunnen doen. Bij dit laatste hoopt de hacker dat de code ongemerkt in backups meekomt, zodat de achterdeur open blijft staan, zelfs na een recovery.

Een van de beste manieren om ransomware te voorkomen is om alle gebruikers continu te trainen op het herkennen van verdachte mails en andere situaties die cybercrime in de hand werken. Daarnaast is de geautomatiseerde oplossing van de NEO Security de ideale partner omdat deze op drie niveaus de technische kant van malware beschermt: op proactieve manier door gedegen patch management en malware te verwijderen uit bestaande backups op, op actieve manier door real-time verdedigingsmechanismen tegen malware en op een reactieve manier door snel te herstellen na een aanval en immutable backups terug te plaatsen.

Combinatie van consultancy en AI zorgt voor de best mogelijke beveiliging

Geen organisatie is ooit helemaal veilig voor aanvallen. Hackers proberen altijd toegang te krijgen tot de data om hier inhoudelijk iets mee te doen of om deze te gijzelen tegen betaling. Het enige wat men kan doen om zich hiertegen te wapenen, is een zo slim mogelijke beveiliging in werking stellen. Enerzijds door awareness te creëren bij medewerkers, anderzijds door een AI-gedreven NEO Security op maat te laten inrichten. Patronen worden herkend, mogelijke bedreigingen worden ondervangen en kwetsbaarheden worden opgelost voordat deze daadwerkelijk schade kunnen aanrichten.

Omdat wij van Korper ICT geloven dat een veiligere online wereld voor iedereen mogelijk moet zijn, hebben we deze NEO Security ontwikkeld. Dankzij onze kennis over cyber security en onze oprechte overtuiging dat de meeste cyberproblemen voorkomen kunnen worden met slimme oplossingen, is deze baanbrekende benadering de meeste geavanceerde bescherming geworden. Wij streven naar een betere online wereld voor iedereen en deze NEO Security biedt de broodnodige veiligheid.

 

Metatitel en -beschrijving:

AI-gedreven cyber security software – Korper heeft de oplossing

De NEO Security van Korper ICT is de meest geavanceerde AI-gedreven oplossing. Laat ons je huidige beveiliging bekijken en we verbeteren deze: gegarandeerd!