Je hoeft geen programmeur te zijn

AutoMate maakt het mogelijk om IT-processen te automatiseren met behulp van RPA, zonder ook maar één regel code te schrijven.

Robotic Process Automation (RPA) wordt gezien als ‘een hot item’, in de tijd van de digitale transformatie. Maar er is best nog wat onduidelijkheid over RPA: wat kun je ermee, wat betekent het voor mijn mensen en hoe ingewikkeld is het? In dit blog beantwoorden we een aantal van de vragen.

Dat bedrijven altijd op zoek zijn naar manieren om interne processen te verbeteren en deze efficiënter te maken, is niets nieuws. RPA is een slimme manier om dat voor elkaar te krijgen. Kort gezegd is RPA speciaal geschreven software dat een proces wat normaal door een medewerker wordt gedaan, overneemt en automatisch uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan een urenregistratie; een medewerker die iedere week alle geschreven uren van medewerkers in één document moet invoeren. Dat werk kan met RPA overgenomen worden.

Robot versus medewerker?

Met RPA neem je dus repetitieve taken weg bij je werknemers. Taken die vaak als ‘saai maar noodzakelijk’ worden gezien. Taken die ook foutgevoelig zijn. Door het gebruik van RPA verminder je de kans op fouten, omdat de robot een standaard proces volgt en daar niet van afwijkt. Iets wat een medewerker soms wel kan doen, waardoor er iets mis kan gaan. Vervangt Robotic Process Automation dan mijn medewerkers? Zeker niet. RPA neemt veelvoorkomende – tijdrovende - taken bij hen weg, waardoor ze zich op andere zaken kunnen richten. Zaken die meer uitdaging geven, meer energie. Daar wordt iedereen beter van.

Waarvoor gebruik je RPA?

Vrijwel elk digitaal proces dat een standaard werkwijze heeft, kan met RPA worden uitgevoerd. Daarbij wordt vaak als eerste aan officetaken gedacht, bijvoorbeeld financiële taken zoals bestellen en factureren. Zeker als je organisatie meerdere locaties of ondernemingen heeft, is het stroomlijnen en zo veel mogelijk automatiseren van deze processen een bedrijfswinst. Een van onze klanten, Topbakkers, overziet 65 verschillende bakkerijen. Bij hen hebben we een RPA-oplossing geïmplementeerd, waardoor alle bakkerijen via één centraal platform en geautomatiseerde werkwijzen hun bestellingen doen. Dit gaat om miljoenen orders per jaar.

Maar ook ingewikkeldere bedrijfskritische processen kunnen met RPA geautomatiseerd worden. In de bank- en financiële sector, bijvoorbeeld, is het essentieel om de mogelijkheid te hebben een grote hoeveelheid bestanden te verplaatsen op een snelle, nauwkeurige en veilige manier. Dit was iets waar de Volksbank naar op zoek was en wij hen bij hebben kunnen helpen, door AutoMate te implementeren.

Maar ik ben geen programmeur!

Want dat was een van de uitdagingen waar Volksbank tegenaan liep. Voordat Automate werd geïmplementeerd, werd bestandsoverdrachten bij de Volksbank gedaan met zogenaamde DOS-scripting. DOS-bestanden zijn echter beperkt in hun capaciteiten en nieuwe functies zijn moeilijk te bouwen in de bestaande scripts. Wat het probleem groter maakte, is het feit dat het een verouderde manier van scripting is, die door de later afgestudeerde generatie waarschijnlijk niet is geleerd. Hierdoor is het lastig om mensen te vinden die deze scripts kunnen beheren. Met Automate is deze kennis niet nodig.

Programmeren zonder code

AutoMate vervangt batchfiles, scripts en de ontwikkeling van maatwerk applicaties. AutoMate maakt het mogelijk om IT-processen te automatiseren, zonder ook maar één regel code te schrijven. Dat kan voor zowel office- als bedrijfskritische taken. Je hoeft dus geen programmeur te zijn om RPA te benutten!

Wil je weten hoe onze AutoMate-oplossingen je kunnen helpen om RPA ook binnen jouw organisatie te gebruiken en succesvol te zijn, of wil je meer weten over Robotic Process Automation en de voordelen ervan? Neem dan contact met ons op.