Hoe praten jouw applicaties met elkaar?

Met Harmonizer zorg je er dat de systemen en applicaties die je nodig hebt om je proces te automatiseren, met elkaar communiceren en gegevens kunnen uitwisselen

Elk bedrijfsproces maakt gebruikt van meerdere IT-applicaties. Neem je bijvoorbeeld iemand in dienst, dan maak je een nieuwe medewerker aan in de HR-applicatie en dienen er allerlei accounts, toegangspasjes en middelen (zoals een laptop of telefoon) aangevraagd te worden. Maar de meeste applicaties binnen een organisatie kunnen niet met elkaar communiceren. Dit leidt tot veel handmatig werk en daarmee gemoeide kosten. Automatisering is hiervoor de oplossing, maar hoe laat je applicaties dan toch met elkaar praten?

Zoals Benjamin Korper al zei, ‘elk proces dat je kunt automatiseren, moet je automatiseren.’ Dus doen we dat ook zoveel mogelijk bij klanten. Maar er zit een grote uitdaging aan. Want een proces ‘loopt’ door meerdere applicaties heen. Met andere woorden, het heeft data nodig uit applicatie A dat wordt verwerkt in applicatie B, om het vervolgens naar applicatie C te versturen.

Handwerk

Aan de voorkant (Front-end) is dat met Automate eenvoudig in te richten. Maar koppelingen tussen applicaties vinden vaak juist aan de achterkant (Back-end) plaats. Hiervoor moeten applicaties dus met elkaar kunnen praten. En daar zit de crux: applicaties praten vaak standaard niet met andere applicaties. Dat betekent dat je dus veel stappen moet verrichten om de data te ‘vertalen’; de data in Excel-bestanden plaatsen en dan transformeren, zodat een andere applicatie de data kan inlezen.

Maatwerk is verleden tijd

Vroeger kon je bij de meeste applicaties maatwerk koppelingen laten bouwen, zodat het precies deed wat jij nodig had. Maar ontwikkelaars hebben hun applicaties steeds meer gestandaardiseerd. Heb je wensen voor het koppelen met andere applicaties? Dan mag je zelf via een API de data uit de applicatie halen en verwerken via de API van de applicatie waarmee je wilt koppelen. Maar iedere applicatie werkt net weer anders en iedere API spreekt zijn eigen taal. Hoe laat je de verschillende applicaties dan goed met elkaar praten? En hoe zet je de koppeling tussen API’s robuust en duurzaam op zodat het ten alle tijden blijft werken? Met Harmonizer.

Verbinden en vertalen

Harmonizer is een Nederlandse dienst die als het ware de ‘vertaler’ van API’s is. Het bevat connectoren die de informatie in de API inlezen, volledig naar wens omvormen en afleveren bij iedere applicatie. En doet dat volledig automatisch. Denk bijvoorbeeld aan het verkopen van een product: de verkoop start in een CRM of verkoopapplicatie, moet gedeeld worden met het warehouse en uiteindelijk verwerkt worden in de financiële administratie. Dat gebeurt in verschillende applicaties die normaliter niet met elkaar praten. Harmonizer verbindt de applicaties.

Ontwikkeling

Inmiddels ondersteunt Harmonizer honderden applicaties en er worden continu, al dan niet op verzoek, nieuwe connectoren ontwikkeld. Ook de bestaande koppelingen worden in de gaten gehouden en waar nodig aangepast. En zelfs als een applicatie nog geen API heeft, kan Harmonizer de systemen met elkaar koppelen, onder meer door gebruik te maken van bestandsuitwisseling via (S)FTP of WebDAV.

Met Harmonizer zorg je er dus voor dat de systemen en applicaties die je nodig hebt om je proces te automatiseren, met elkaar kunnen communiceren en gegevens kunnen uitwisselen. Benieuwd hoe Harmonizer en Automate jou kunnen helpen om bedrijfsprocessen te automatiseren? Kijk dan eens op de Harmonizer-pagina of neem gerust contact met ons op.