Luisteren is het allerbelangrijkste

“Als ik met een medewerker praat over zijn werkzaamheden en hij vertelt dat hij elke twee uur op een knop moet klikken om een bepaald bestand bij te werken, dan denk ik gelijk: Kunnen we dat niet automatisch laten gebeuren? Dan kan die medewerker zich met ‘nuttige’ zaken gaan bezig houden,” is het antwoord van sr. Consultant Koen Clement op de vraag wat voor hem zijn werk definieert. Voor hem is luisteren het belangrijkste onderdeel.

Koen werkt met verschillende klanten samen om bedrijfsprocessen waar mogelijk te automatiseren. “Nu is dat wat lastiger vanwege de afstand die we bewaren, maar normaal ben ik fysiek bij de klanten aanwezig. Dan kun je pas echt goed aanhoren welke werkprocessen er zijn en hoe je die kunt verbeteren. Want mensen hebben niet echt een goed beeld wat je allemaal met behulp van automatisering kan. Waarom zou je zelf herhaaldelijk op een knop drukken, als de computer dat ook kan? Ik denk dat dat wel de meest gestelde vraag is: ‘Kan dat ook automatisch?’” 

“Als we een project hebben opgeleverd en men ziet wat er mogelijk is, dan willen ze ineens alles automatiseren. Het komt wel eens voor dat ik dacht enkele weken bij een klant te werken, maar dat werd dan ineens maanden,” lacht Koen. “Technisch is veel mogelijk. Maar het moet wel de juiste oplossing zijn. Dat is waar we de focus op leggen.”

Want processen automatiseren kan veel impact hebben. “Bij een klant waren op een bepaalde afdeling meerdere mensen iedere dag bezig om lijsten uit te printen en met de hand te controleren of er bepaalde mutaties gedaan waren. Door dat te automatiseren met Automate, werd een deel van degenen die dat elke dag deden, overbodig. Daar moet je als organisatie wel rekening mee houden, wat dat betekent voor die mensen. Welke impact dat kan hebben. Dat nemen we ook zeker mee in onze sessies.”      

Zit Koen dan bij elke klant zo lang? “Iedere klant is anders, dus ook iedere opdracht is anders. Soms is het een enkel proces dat we automatiseren of geven we alleen een training zodat de IT-afdeling zelf aan de slag kan. Maar bij andere klanten ben je voor langere tijd echt onderdeel van het team.” 

“Het heeft allemaal met het luisteren te maken: luisteren naar de klant en wat ze willen of wat ze nodig hebben. Dat maakt mijn werk ook zo leuk. Ik kom bij veel verschillende klanten en vaak hoor en zie ik daar nieuwe dingen. Daar leer ik ook van,” besluit Koen. 

Wil je meer weten over hoe wij onze klanten helpen bij het automatiseren van bedrijfsprocessen zodat je efficiënter kunt werken? Neem gerust contact op of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.