RPA en AI: De transformerende technologieën die 2024 Definiëren

De start van een nieuw jaar brengt altijd een gevoel van vernieuwde focus en doelgerichtheid met zich mee. We nemen de tijd om vooruit te kijken, strategieën te heroverwegen en ons voor te bereiden op de uitdagingen en kansen die voor ons liggen. Zoals het er nu uitziet, wordt 2024 een jaar vol boeiende ontwikkelingen en opportuniteiten.

Het afgelopen jaar, 2023, heeft laten zien hoe generatieve AI het speelveld drastisch veranderde. In 2024 verwachten we nog meer vooruitgang, aangedreven door tastbare productiviteitsverbeteringen voor toekomstgerichte ondernemingen.

Een cruciaal onderdeel van deze vooruitgang is Robotic Process Automation (RPA), geoptimaliseerd met AI. Samen vormen deze technologieën een krachtig duo dat enorm veel kansen biedt voor wie ze weet te benutten. Op basis van inzichten van duizenden klanten en experts van over heel de wereld, aangevuld met wereldwijde enquêtes en data van overheden en onderzoeksinstanties, hebben we de belangrijkste trends geïdentificeerd die het RPA- en AI-landschap in 2024 zullen vormgeven.

In dit artikel nemen we je mee op een reis door deze trends en belichten we de meest opvallende ontwikkelingen in RPA en AI voor 2024. Van acceptatie op C-niveau tot de herdefiniëring van werk zoals we dat kennen, er staat ons een spannend jaar te wachten.

Trend 1: Het C-suite niveau omarmt de waarde van AI – met behulp van RPA

AI heeft zijn weg gevonden naar de top van de bedrijfsladder - naar de agenda's van bestuurders en zakenleiders. Er wordt niet meer alleen gepraat over AI, men is op zoek naar tastbare, korte-termijnwaarde. RPA staat bekend als een krachtig middel om de uitvoering van AI te versnellen. Automate van Fortra, bijvoorbeeld, biedt hier zeer goede mogelijkheden voor. Daarom zullen organisaties het komende jaar steeds vaker naar RPA grijpen om hun AI-ambities te realiseren.

Trend 2: Geselecteerde AI + RPA gebruiksscenario's worden populair

Bepaalde AI + RPA oplossingen die al hebben aangetoond aanzienlijke en duurzame waarde te leveren, zullen dit jaar een snelle groei en adoptie zien. Intelligent documentverwerking (IDP) neemt hierbij het voortouw, maar ook process mining, taak mining en geautomatiseerd testen komen snel op.

Trend 3: De transparante organisatie komt in beeld - van begin tot eind

De best presterende organisaties zullen AI-gestuurde proces- en taakmining inzetten om continu een "röntgenfoto" van hun operaties te maken. Op deze manier verkrijgen ze volledige inzichtelijkheid in hun workflows en werkprocessen. Het stelt hen in staat knelpunten en inefficiënties snel te diagnosticeren en continu topprestaties te leveren.

Trend 4: LLM's bevorderen de ontwikkeling van virtuele BFF's

Dit jaar zal de categorie "copilot" de hoogte inschieten met een scala aan fantastische virtuele desktop assistenten. Deze assistenten, die je in eenvoudige taal kunt aanspreken, kunnen met bijna beangstigende nauwkeurigheid begrijpen wat je nodig hebt - en het vervolgens voor je uitvoeren. Tegen het einde van dit jaar zullen we zien dat miljoenen kenniswerkers over de hele wereld zich afvragen hoe ze ooit zonder hun virtuele buddy hebben kunnen werken.

Trend 5: Er komt een nieuwe lading "Auto" in automatisering

AI kan aanzienlijk uitbreiden wat machines voor mensen kunnen doen, en de automatiseringsindustrie maakt gretig gebruik van deze situatie. Genereer AI en Natural Language Processing (NLP) kunnen nu al een aanzienlijk deel van veel automatiseringen en geautomatiseerde tests automatisch creëren, wat zowel de kwaliteit als de snelheid van uitvoering verbetert. Binnen Automate van Fortra kan Gen AI veel van het menselijke werk uit modeltraining voor zaken zoals IDP halen. En voordat dit jaar ten einde loopt, zullen we ook zelfherstellende software-robots zien.

Trend 6: Veilig AI wordt een punt van actie - en innovatie

In 2023 hoorden we veel over de risico's van AI: beveiligingsinbreuken, vooringenomenheid, hallucinaties en nog veel meer. In 2024 zullen we zien dat individuele organisaties effectieve manieren vinden om deze risico's aan te pakken: het opzetten en afdwingen van governance-regels, het ontwerpen van AI-systemen met robuuste veiligheidsmaatregelen en beveiligingslagen, en het selecteren van leveranciers en partners die hen helpen om "verantwoordelijke AI" te implementeren. We zullen ook zien dat overheden ingrijpen met nieuwe regelgeving en vereisten. Het gaat erom ervoor te zorgen dat de risico-rendementvergelijking werkt voor bedrijven, hun klanten en de maatschappij in het algemeen.

Trend 7: We beginnen aan de taak om werk te herdefiniëren

AI is een uitermate transformerende technologie die onze wereld drastisch zal veranderen. Dit dwingt ons tot het heroverwegen van de betekenis van menselijke arbeid en de vaardigheden die nodig zijn om te slagen in een AI-rijke omgeving. Hoewel dit een voortdurende inspanning zal zijn die vele jaren zal vergen, verwachten we dat er in 2024 boeiende nieuwe ideeën en baanbrekende experimenten zullen opduiken.

Of je nu in de beginfase bent van het verkennen van AI en RPA-mogelijkheden, of je bent klaar om de volgende stap te zetten in je digitale transformatie, ons team van experts bij Korper ICT staat klaar om je te helpen. Neem contact met ons op om te ontdekken hoe we je kunnen helpen met het navigeren door de trends van RPA en AI in 2024 en hoe we je kunnen ondersteunen in het benutten van deze boeiende kansen.