ROI op RPA: terugverdientijd vaak korter dan gedacht

Het inzetten van Robotic Process Automation (RPA) is een gedegen manier om repeterende werkprocessen te automatiseren. Juist omdat de processen regelmatig uitgevoerd moeten worden, kan dit eenvoudig overgenomen worden door een slim programma. Initieel lijken de kosten van deze implementatie aanzienlijk, maar de terugverdientijd is vaak korter dan gedacht wordt. Daar komt ook nog bij dat het succes van deze eerste implementatie een opstapje wordt voor andere processen elders in de organisatie. Extra processen automatiseren wordt vervolgens steeds gemakkelijker.

Bereken de terugverdientijd met de RPA ROI Calculator van Korper ICT

Om duidelijke inzichten te krijgen in de ROI van RPA, heeft Korper ICT de RPA ROI Calculator ontwikkeld. Door slechts zes getallen in te voeren, laat de RPA ROI Calculator zien hoe snel de kosten voor de implementatie en onderhoud van RPA terugverdiend worden. De gevraagde getallen zijn:

  1. Het aantal processen dat overgenomen gaat worden
  2. Aantal FTE dat er nu werkzaam aan is
  3. Het percentage van hun werkdag die opgaat aan deze processen
  4. Het gemiddelde bruto salaris van deze medewerkers
  5. Eenmalige ontwikkelingskosten per bot
  6. Geschat onderhoud per jaar

Aan de hand van deze data, rekent de RPA ROI Calculator uit wat de verwachte besparingen zijn voor de komende vijf jaar. Dit wordt weergegeven aan de hand van een tabel en een grafiek zodat het omslagpunt meteen inzichtelijk wordt gemaakt. Bovendien kan je de berekening gemakkelijk in PDF laten mailen, zodat de inzichten altijd na te lezen zijn of gedeeld kunnen worden in de organisatie.

Waarom RPA de toekomst is

Al jaren klinkt er een duidelijk signaal vanuit de arbeidsmarkt: er is een tekort aan specialistisch personeel, vooral in de IT. Voor de specialisten zelf lijkt de wereld aan hun voeten te liggen. Echter, in veel organisaties bestaat een aanzienlijk deel van hun werk nog uit het uitvoeren van repetitieve processen.

  • Wat zou er gebeuren als ze de kans krijgen om bij een andere organisatie hun talenten wél optimaal te benutten omdat RPA daar op een goede manier is geïmplementeerd?
  • Bedenk eens hoe hun talenten beter benut kunnen worden als RPA deze processen van hen overneemt. Dan bied je ze ruimte om te ontwikkelen en daar profiteert uiteindelijk iedereen van.

RPA is een vliegwiel met veel bijkomende voordelen

We hebben het gezien bij vrijwel elke organisatie waar we RPA hebben geïmplementeerd: zodra de eerste processen zijn geautomatiseerd, komen andere afdelingen kijken of deze technologie ook voor hen een oplossing is. Aangezien de grootste initiële investeringen al gemaakt zijn, kunnen deze additionele processen gemakkelijker voortborduren hierop. Het gevolg hiervan is dat het een spel wordt: wat kunnen we nog meer uit handen geven om de eigen tijd beter te kunnen inrichten? De medewerkers zijn direct een deel van hun saaiste werkzaamheden kwijt, waardoor ze deze tijd kunnen gebruiken voor nieuwe projecten die weer energie geven, zowel voor hen als de organisatie.

RPA is in elke organisatie van belang

Voor elke branche en elke grootte van organisatie is RPA een uitkomst. Altijd zijn er terugkerende processen en dankzij RPA worden deze uit handen gegeven aan een robot die nooit hoeft te slapen. De medewerkers kunnen hun energie stoppen in leukere projecten en dit geeft een nieuwe impuls aan de organisatie. Bovendien is de terugverdientijd vaak korter dan in eerste instantie wordt aangenomen, waardoor het mes aan meerdere kanten snijdt.

Bereken nu, met onze ROI Calculator, wat de terugverdientijd van RPA voor jouw organisatie kan zijn en start zo snel mogelijk met besparen!