De toenemende adoptie van managed RPA

Heb je ooit de uitdagingen van het automatiseren van bedrijfsprocessen onder ogen gezien? Robotic Process Automation (RPA) is het antwoord dat je zoekt. Echter, de toenemende complexiteit en het onderhoud dat hiermee gepaard gaat, hebben een nieuw paradigma naar voren gebracht: Managed RPA. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van managed RPA en waarom het steeds populairder wordt. Tegen het einde van dit artikel heb je inzicht in wat managed RPA is, waarom organisaties deze route kiezen, en hoe je er zelf voordeel uit kunt halen.

Context en belang

Het automatiseren van bedrijfsprocessen is geen nieuw fenomeen. Echter, met de snelle technologische vooruitgang is de behoefte aan efficiënte, kosteneffectieve oplossingen groter dan ooit. Hier komt Robotic Process Automation (RPA) om de hoek kijken—een technologie die bedrijven in staat stelt om repetitieve taken te automatiseren en zo de productiviteit te verhogen en kosten te drukken.

Maar waarom dan nu de nadruk op 'managed' RPA? Het antwoord is eenvoudig: complexiteit en schaalbaarheid. Naarmate organisaties hun RPA-inzet uitbreiden, worden de systemen ingewikkelder en het beheer ervan meer tijdrovend. Het inschakelen van een externe partij om deze complexe processen te beheren wordt steeds aantrekkelijker. Daarbij komt dat managed RPA bedrijven niet alleen helpt om de kosten te drukken maar ook om de risico's te beheersen.

De cijfers liegen er niet om. De wereldwijde markt voor managed RPA wordt geschat op $3,3 miljard in 2023, wat een significante groei vertegenwoordigt van meer dan 20% vergeleken met 2022. Deze statistieken zijn een stille getuige van de kritieke rol die managed RPA speelt in het moderne bedrijfsleven. Het is niet langer een 'leuke optie om te hebben', maar een strategische noodzaak.

Kernpunten van managed RPA

Bij RPA denken veel mensen aan robots die data invoeren of basisberekeningen uitvoeren. Managed RPA gaat echter veel verder dan dat. Hier zijn de kernpunten die je echt moet kennen:

expertise en efficiëntie

Managed RPA-dienstverleners beschikken over de knowhow om RPA-toepassingen efficiënt en doeltreffend te implementeren. Zij weten welke taken het best kunnen worden geautomatiseerd en hoe je het maximale uit de technologie haalt. Daarnaast kunnen zij sneller inspelen op veranderende bedrijfsbehoeften.

risicobeperking

Bij iedere technologische implementatie komen risico's kijken, van databeveiliging tot compliance. Een managed RPA-provider neemt deze zorgen uit handen en zorgt voor de nodige beveiliging en compliance checks.

kostenbesparing

Volgens statistieken kan het inzetten van managed RPA leiden tot significante kostenbesparing. Je betaalt weliswaar voor de service, maar je bespaart op training, onderhoud en het oplossen van problemen die zich onvermijdelijk zullen voordoen bij in-house management.

schaalbaarheid

Misschien wel het meest overtuigende punt is de schaalbaarheid die managed RPA biedt. Wanneer je bedrijf groeit of verandert, kan een managed RPA-oplossing gemakkelijk mee schalen. Je zit dus niet vast aan een star systeem maar hebt de flexibiliteit om je RPA-activiteiten naar wens aan te passen.

Dus of je nu een klein bedrijf bent dat net begint met automatisering, of een groot bedrijf dat naar meer efficiëntie streeft, de voordelen zijn duidelijk: managed RPA is de weg vooruit.

Toepassingen en implicaties

Nu je weet waarom managed RPA zo'n aantrekkelijke optie is en welke kernpunten er spelen, laten we het eens hebben over de praktische toepassingen en de implicaties voor jou.

voor elke branche geschikt

Of je nu in de gezondheidszorg, financiële dienstverlening, of in de detailhandel zit, managed RPA kan in vrijwel elke sector worden ingezet. Een farmaceutisch bedrijf kan bijvoorbeeld gegevens over medicijnen valideren, terwijl een e-commerce platform de klantenservice kan verbeteren.

in de praktijk

Stel je voor dat je een manager bent in een middelgroot bedrijf. Je team spendeert veel tijd aan repetitieve taken zoals gegevensinvoer, en het verwerken van eenvoudige klantverzoeken. Door deze taken te automatiseren via managed RPA, kunnen je teamleden zich richten op meer waardevolle activiteiten, zoals strategie en klantrelaties.

Korte- en langetermijnimplicaties

Op korte termijn zul je wellicht een financiële investering moeten doen, maar de ROI is snel zichtbaar door efficiëntieverbeteringen en kostenbesparingen. Op de lange termijn helpt managed RPA je organisatie agile te blijven in een steeds veranderende markt.

Er zijn altijd overwegingen rondom beveiliging en naleving van regelgeving, maar een goede managed RPA-provider zou deze zorgen moeten wegnemen. Hierdoor kun je je focussen op wat echt telt: je business laten groeien.

Robotica op afstand: waarom managed RPA de toekomst Is

Het is duidelijk dat de markt voor managed RPA in volle bloei is, en terecht. Het biedt een efficiënte, kosteneffectieve manier om je organisatie naar een hoger niveau te tillen. Van het wegnemen van de dagelijkse sleur in de vorm van repetitieve taken tot het bieden van een veerkrachtige strategie in een competitieve markt; managed RPA heeft het allemaal.

Als je nog steeds aan het twijfelen bent, onthoud dan de indrukwekkende statistieken: de wereldwijde marktwaarde van $3,3 miljard in 2023 en het feit dat 75% van de organisaties met RPA hiervoor kiezen. Het is geen hype, het is een gereedschap dat hier is om te blijven en te evolueren.

Zoals bij elke technologische vooruitgang, komt het neer op hoe je het implementeert. Met de juiste planning en overweging, kan managed RPA een gamechanger zijn voor je organisatie. Het is niet langer een kwestie van óf je de overstap maakt, maar wanneer.

Ben je klaar om de volgende stap te zetten in je automatiseringsreis? Neem dan vandaag nog contact op met Korper en ontdek hoe wij je kunnen helpen je doelen te bereiken met managed RPA.